En toen... van start gegaan
Februari 2023
In februari is ons vervolgproject op ons taalprogramma De Zinspelen van start gegaan. En toen…. is een muzikale theatervoorstelling uitgevoerd door vijf jonge vrouwen. We speelden deze voorstelling vijftien keer in drie weken tijd. De voorstelling is gemaakt voor nieuwkomers in Nederland maar zeker zo boeiend voor wie er al waren. Bij de hele reeks voorstellingen zijn onder anderen leerlingen van het taalcentrum van Het Element uit Amersfoort te gast geweest. Op dit taalcentrum zitten niet Nederlandssprekende jongeren tussen de 12 en 18 jaar die nog maar kort in Nederland zijn. De leerlingen leren onze taal binnen contextrijke en praktijkgerichte vakken, waardoor de doorstroming naar het vervolgonderwijs versterkt wordt en de integratie bevorderd. Daarnaast hebben we jongeren ontvangen van het Walaardt Sacrékamp in Zeist, het COA en de noodopvang uit Zeist en via Vluchtelingenwerk gehuisveste vluchtelingen uit Baarn, Bunschoten en Soest.
Op zondag 5 maart is er een extra voorstelling van En toen… voor ons algemeen publiek, u kunt nog reserveren via www.hermanvanveenartscenter.com.
En toen...
November 2022
Gebroken Glas krijgt een nieuwe titel: En toen...
Deze muziektheatervoorstelling zal op De Paltz gespeeld worden door: Sara Leemans, Lieke Meijers, Esmee Pieters, Gaëtane Bouchez en Willianne Liemborg als Naïma. Verhaal en regie: Herman van Veen. Muziek: Edith Leerkes en anderen.
Het is de bedoeling dat de voorstellingen in februari 2023 op het programma staan.
Een muziektheatervoorstelling uitgevoerd door vijf jonge vrouwen. Gemaakt voor nieuwkomers in Nederland maar zeker zo boeiend voor wie er al waren.
Uitgesteld
December 2021
Aanvankelijk was het de bedoeling om Gebroken Glas in 2021 aan te bieden aan Syrische vluchtelingen. Vanwege de covid-pandemie kon dit helaas niet doorgaan. Het ligt in de bedoeling om het in het najaar van 2022 te realiseren.
Gebroken Glas
2021
In 2015 hebben we een aantal activiteiten ondernomen om de enorme groep Syrische vluchtelingen een hart onder de riem te steken. Deze groep vluchtelingen hebben wij aanvankelijk ook ondersteuning willen bieden binnen ons project ‘De Zinspelen’.
Het bleek echter niet mogelijk om zowel onze Eritrese doelgroep als deze groep mensen in één en hetzelfde project te bereiken. Vanuit het oorspronkelijk budget voor de ‘Zinspelen’ kunnen we dankzij de VriendenLoterij wel een voorstelling brengen die we in 2021 aan Syrische vluchtelingen gaan aanbieden. We hopen tot een bijna maandelijkse voorstelling te komen.
Het verhaal van Gebroken Glas vertelt van Naima, een naar Nederland gevlucht Syrisch meisje, dat er van droomt danseres
te worden, maar haar streng gelovige vader verbiedt dat. Ze heeft een bijbaantje als schoonmaakster op een dansacademie waar les wordt gegeven door de Franstalige Emma Thiery. Naima ziet telkens weer, verstopt vanachter de spiegels in de dansstudio, hoe mevrouw Thiery met twee jonge danseressen, de welgestelde Esther en de arme Manon, werkt aan het verhaal van Sjeherazade. Alles gaat mis, er gebeuren erge dingen. Als Naima er niet geweest zou zijn, zou dit sprookje niet met een “en ze leefden nog lang en gelukkig” zijn afgelopen.
ZIN in 2020
‘ZIN’, is een onderdeel van ons project De Zinspelen. Het is een interactieve voorstelling, gecombineerd met een lesprogramma dat de ‘zin’ en het geluk van communiceren aan wil reiken aan Eritrese nieuwkomers en vluchtelingen. De afgelopen jaren zijn op ons Arts Center ruim dertig voorstellingen gespeeld, en hebben deelnemers het lesprogramma gevolgd. Zowel door de trainers als de deelnemers is dit erg goed ontvangen. In totaal hebben een kleine tweeduizend Eritreeërs en begeleiders deelgenomen aan De Zinspelen. De Zinspelen waren tot dit jaar gericht op bezoek van jongvolwassen Eritrese vluchtelingen op het Arts center. Dit deel van het project is afgerond.
Een tweede groep vluchtelingen die wij aanvankelijk ondersteuning wilden bieden zijn Syrische vluchtelingen. Helaas bleek tijdens de ontwikkeling van het project dat we onze aandacht niet van meet af aan konden verdelen over de twee groepen, Eritreeërs en Syriërs. Logistiek en onderwijsinhoudelijk bleek het voor ons in de praktijk niet mogelijk een combinatie van beiden groepen te bedienen. Nu er aan het einde van ons traject met de Eritrese groep vluchtelingen nog een deel van het door de VriendenLoterij beschikbaar gestelde budget voor het project ‘De Zinspelen’ over blijft, kunnen we met goedkeuring van de VriendenLoterij alsnog een kleine maar waardevolle handreiking doen naar de Syrische gemeenschap. We zullen dit doen met de voorstelling Gebroken glas.
ZIN in 2019
Januari, februari, maart en april
In de beginmaanden van het jaar liep ons project ZIN door: elke maand heeft een week in het teken van het project ZIN gestaan. Gedurende deze weken hebben we zeer veel Eritrese nieuwkomers mogen ontvangen op ons Arts Center, zowel statushouders als recent aangekomen mensen.
September
Op 16 en 17 september hebben we bij ons lesprogramma ‘ZIN’ drie groepen Eritreërs ontvangen uit Arnhem en Utrecht. Twee groepen bestonden uit bewoners van AZC’s in Arnhem en Utrecht, de derde groep is bij ons gekomen vanuit een internationale schakelklas uit Arnhem. ISK’s in Nederland hebben in de regel als taak het geven van onderwijs aan nieuwkomers in Nederland. Ze bereiden de leerlingen voor op doorstroom naar het reguliere onderwijs of op werk. Het leren van de Nederlandse taal vormt de hoofdmoot van het lesprogramma. Het gaat om de term ‘Schakel’, omdat het ISK de schakel vormt tussen het laatst genoten onderwijs in het land van herkomst en de toekomstige school of baan in Nederland of elders.
De ISK-afdelingen in Arnhem nemen leerlingen aan vanaf 12 jaar, die het Nederlands onvoldoende beheersen om een reguliere mbo- of vo-opleiding te kunnen volgen. Het betreft leerlingen voor wie Nederlands niet de moedertaal is. Normaliter zijn het de leerlingen van 16 of 17 jaar die bij ons de ZIN-workshop komen volgen. Zoals bij alle ZIN-dagen, doorlopen de leerlingen een workshop en sluiten we af met de voorstelling ZIN waarna er naar aanleiding van de voorstelling nog nagepraat kan worden door docenten, acteurs en leerlingen. Het lesprogramma gaat in digitale vorm structureel ingezet worden op opleidingslocaties. Dit gebeurt in samenwerking met de Stichting Lemat.
Reactie op de voorstelling
Woensdag 19 december 2018
‘Op 19 december bezocht ik de voorstelling ZIN. Aan het eind van de voorstelling werden de Eritrese bezoekers gevraagd naar hun droom. Yonatan Hailu vertelde dat hij professioneel wielrenner is en was gevlucht na een wedstrijd in België (althans dat maakte ik op uit zijn verhaal). Hij wilde erg graag zijn sportcarrière weer oppakken. Een collega van mij (Bram Aerns) is wielrenner in Rotterdam, waar Yonatan in het AZC zit. Ik heb Bram benaderd met de vraag of Yonatan een keer met hem mocht meefietsen. Bram verwees me door naar een vriend (Wouter) die lid is van de Rotterdamse Wielervereniging Ahoy. Wouter was erg enthousiast en heeft er direct voor gezorgd dat Yonantan mee kon fietsen.
Op 23 december stuurde Yonatan zijn eerste rit naar mij. Hij bleek zo goed in het team te passen dat de vereniging hem heeft toegelaten tot het TEAM WASP. Ze sponsoren zijn lidmaatschap en tenue. Om mogelijk te maken dat hij wedstrijden kan rijden is een wielerlicentie nodig. Voor deze kosten gaat mijn bedrijf zorgen. Hierdoor is hij in staat om in 2019 alle wedstrijden van de Nationale Clubcompetitie te rijden. Ik ben uitgenodigd om zijn eerste wedstrijd te volgen (april) in de volgwagen van de ploegleider. Dat ga ik zeker doen! Het is volgens mij een mooi voorbeeld waar ZIN voor in het leven is geroepen.’
Menno van Hasselt, Lot’s Foundation en van Hasselt onderwijsadvies.
Wie is wie
Dinsdag 18 december 2018
Morgen vindt de eerste uitvoering plaats van ZIN. Een groep van ongeveer dertig Eritreeërs komt naar De Paltz toe en neemt deel aan een interactieve workshop. Na een lunch vindt de voorstelling plaats.
Ruim twee jaar geleden is het initiatief genomen voor dit project. Een aanvraag bij de VriendenLoterij is uiteindelijk vorig jaar toegekend.
Onderwijsdeskundige Saskia Klomps werd benaderd voor de ontwikkeling van het lesprogramma. Eva Schuurman werd betrokken om de liedteksten en het script te schrijven voor de voorstelling. Femke Krist werd gevraagd om de voorstelling te regisseren. Ze schreef met Eva Schuurman uiteindelijk het script.
Voor de voorstelling gingen we op zoek naar vijf acteurs. De keuze viel op Dennis de Groot, Saskia Egtberts, Yitbarek Behane, Saron Tesfahuney en Bo van Vliet. Dennis, Yitbarek en Saron waren afgelopen zomer te zien in 'Robin & Robel', de opmaat naar dit project.
Stichting Lemat en BrugZit zijn daarnaast benaderd voor de werving van de Eritrese doelgroep. Beide organisaties leveren ook de trainers die de workshop gaan geven.
Benieuwd naar het project? Kom dan naar de voorstelling. De toegang is gratis, reserveren kan via https://hermanvanveenartscenter.com/ArtsCenter/programma/
ZIN gaat van start
Donderdag 6 december 2018
ZIN gaat binnenkort van start. De samenwerkingspartners Stichting Lemat en BrugZit zijn momenteel druk bezig met de werving van de Eritrese nieuwkomers die aan het project mogen deelnemen. In Landgoedtheater De Kapschuur vinden momenteel de repetities plaats.
ZIN is een project dat bestaat uit een taalworkshop en een interactieve voorstelling bedoelt voor Eritrese nieuwkomers die de Nederlandse taal nog niet beheersen.
Omdat verbinding een belangrijke rol speelt, nodigen wij iedereen uit om naar de voorstelling te komen. De toegang is gratis, wel graag aanmelden via https://hermanvanveenartscenter.com/ArtsCenter/programma/
De speeldata:
19, 20 en 21 december
9 en 10 januari
18, 19, 20 en 21 februari
18, 19, 20 en 21 maart
8, 9, 10 en 11 april
De voorstelling begint om 13:30 uur.
Repetities van start
Donderdag 22 november 2018
In Landgoedtheater De Kapschuur op het Herman van Veen Arts Center wordt momenteel druk gerepeteerd voor de ZIN-voorstelling. De vijf spelers Dennis, Saskia, Yitbarek, Saron en Bo vertolken de rollen in de voorstelling. Femke Krist regisseert het theaterstuk. Zij wordt bijgestaan door Barbara Dorrestein.
De repetitieperiode is een intensieve periode van veel tekst leren, vaak bij elkaar komen om te repeteren en nieuwe wijzigen uit te voeren. Naast alle concentratie is er altijd ruimte om te lachen.
Samenwerking
Donderdag 1 november 2018
In december gaat het project ZIN van start. Dit is een interactieve voorstelling en een workshop die de 'zin' en het geluk van communiceren wil aanreiken aan Eritrese nieuwkomers. De workshop wordt gemaakt door onderwijsdeskundige Saskia Klomps en zal gegeven worden door de trainers van onze samenwerkingspartners: Stichting Lemat en Brugzit. Laatstgenoemden zullen ook de werving van de deelnemers verzorgen.
Spelers ZIN bekend
Maandag 15 oktober 2018
Alle vijf spelers van de ZIN voorstelling zijn bekend. Yitbarek Behane, Saron Tesfahuney, Dennis de Groot, Saskia Egtberts en Bo van Vliet spelen de rollen in de voorstelling. Yitbarek, Saron en Dennis waren eerder te zien in Robin en Robel. De regie is in handen van Femke Krist. In de maand november vinden er op het Herman van Veen Arts Center repetities plaats voor de voorstelling. De eerste uitvoeringen zijn halverwege december.
Voorstelling Robin & Robel op Herman van Veen Arts Center
Donderdag 12 juli 2018
Van 11 tot en met 28 juli is op het Herman van Veen Arts Center het muzikale zomeravontuur 'Robin & Robel' te zien.
Het verhaal van Robin & Robel is geïnspireerd op de aloude mythe van Robin Hood, die steelt van de rijken
en geeft aan de armen. Een sprookje over ongelijkheid in verdeling, vormgegeven als een muziekspel in vier aktes door Herman van Veen en Doke Pauwels.
Geschikt voor iedereen vanaf tien jaar.
Robin & Robel maakt deel uit van het taalproject ‘De Zinspelen’, waarin wordt samengewerkt met Stichting Lemat en BrugZit.
Met dank aan de VriendenLoterij en Stichting Herman van Veen Arts Center Fonds.
De toegang is gratis. Kijk voor speeldata, aanvangstijden en reserveren op www.hermanvanveenartscenter.com.